Warmtepomp: wel of niet doen?

Warmte van buiten naar binnen halen, dat is wat een warmtepomp in essentie doet. De installatie van deze alternatieve verwarmingsbron is een flinke investering die al gauw meer dan tienduizend euro behelst. Het systeem heeft desalniettemin grote voordelen, die GreenHome net als de nadelen handig heeft samengesteld in een overzichtelijke lijst.

Een waterpomp haalt warmte uit de lucht, aardbodem of het grondwater. De verzamelde warmte van buiten geeft de warmtepomp af aan CV-water dat wordt rondgepompt voor de verwarming van het huis. In feite werkt de pomp hetzelfde als een koelkast. Een koelkast ontdekt warmte uit de lucht in de koelcompartimenten van de koelkast (bron) en geeft deze ‘buiten de deur’ af via de leidingen aan de achterkant van de koelkast (afgifte). Doordat de warmte uit de lucht wordt onttrokken ontstaat het gewenste effect: de temperatuur daalt. Net als een koelkast verbruikt een warmtepomp elektriciteit. Maar door het hoge rendement van het systeem is de totale hoeveelheid energie die het systeem opwekt aanzienlijk hoger dan die het verbruikt. Een goed geïnstalleerde warmtepomp haalt een (jaargemiddeld) rendement van 400% tot 500%. Het rendement van een warmtepomp wordt de COP genoemd (Coëfficiënt of Performance). Deze ligt dus fors hoger dus dan de moderne hr-ketels die effectief tegen de 95% aan stookrendement halen.

Laagtemperatuursverwarming warmtepomp
Warmtepompen zijn geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Ze komen goed tot hun recht in een huis wat geïsoleerd is. In een huis met CV-ketel en traditionele radiatoren verlaag je de thermostaat in de nacht. Bij een warmtepomp hou je de temperatuur liefst redelijk constant en gelijkmatig. Een warmtepomp draait daarom het beste als het zijn warmte af kan geven via zogenaamde laagtemperatuursverwarming. Dat is verwarming die in tegenstelling tot de traditionele radiatoren met een lage temperatuur CV-water het huis kan verwarmen. Het bekendste voorbeeld van een laagtemperatuursverwarming is vloerverwarming. Het water in de vloer geeft de warmte gelijkmatig af en heeft vaak een veel lagere temperatuur dan de gloeiende radiatoren aan de wand. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in je woning.

Heb je nog normale cv-radiatoren dan kan je het beste overstappen op laagtemperatuursverwarming. Je zou in theorie een warmtepomp kunnen aansluiten op traditionele radiatoren, maar die zal flink in rendement terugzakken waardoor het eigenlijk niet meer uit kan.

Om tijdens een strenge winter je woning ook goed te kunnen verwarmen, is het van belang dat er geen warmte wordt verloren door onvoldoende woningisolatie. Goede isolatie is van belang, net als een energiezuinig ventilatiesysteem. Een woning met tekortschietende isolatie is niet geschikt voor een warmtepomp, de meeste voordelen vallen dan weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu