Het nieuwe klimaatakkoord: wat betekent dat voor je energierekening?

10 juli is het klimaatakkoord aangeboden aan Minister Wiebes. Dit plan moet ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% daalt voor 2030. Een belangrijk onderdeel van de plannen is om de energiebelasting op gas en elektriciteit aan te passen. Concreet: aardgas wordt duurder, elektriciteit goedkoper. Nu vraag je jezelf misschien af: wat gaat dat betekenen voor mijn energierekening? In dit artikel lees je wat het nieuwe klimaatakkoord inhoudt en wat dat voor jou als woningeigenaar betekent.

Verlaging energiebelasting op elektriciteit
De overheid wil met het klimaatakkoord de alternatieven voor het verwarmen van woningen met aardgas, zoals een warmtepomp of een warmtenet, financieel interessanter maken. Een warmtepomp draait op elektriciteit, dus een warmtepomp wordt interessanter als stroom goedkoper wordt. Daarnaast wordt aardgas duurder. Hierdoor worden isolatiemaatregelen maar ook een warmtepomp – met beiden bespaar je op aardgas – financieel (nog) aantrekkelijker. Ondanks dat de elektriciteit in Nederland nog niet 100% groen is, is het toch een groener alternatief dan aardgas. Met de geplande verduurzaming van de energieproductie moet deze in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Nu ligt het aandeel van groene elektriciteit nog op 12,5% (2017).

De prijs voor elektriciteit is opgebouwd uit de kosten voor productie, energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW zoals je ziet in de grafiek hieronder. Op dit moment betaal je gemiddeld genomen €0,20 per kWh wanneer je minder dan 10.000 kWh verbruikt per jaar (prijspeil 2018). Per kWh betaal je in 2018 ongeveer €0,05 aan productiekosten en gemiddeld €0,10 aan energiebelasting. De resterende €0,05 bestaat uit de BTW en de de kosten voor de opslag voor duurzame energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu