Nu zonnepanelen kopen of wachten?

Is het verstandig om nu zonnepanelen te kopen of kan je beter wachten? Meer dan 7% van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen. En deze groep is snel groeiende. De laatste jaren verdubbelde het aantal geregistreerde zonnepanelen systemen in Nederland. Uit onderzoek van GreenHome en Motivaction blijkt echter dat ruim 35% van de Nederlanders investeringen in duurzame, energiebesparende maatregelen uitstelt omdat men verwacht dat de prijzen de komende jaren dalen. Vandaar dat we verder onderzoeken of het handig is om nu zonnepanelen te kopen of dat je beter nog even kunt wachten. Kortom, de argumenten voor en tegen nú zonnepanelen kopen op een rijtje.

Want waarom is het ook al weer interessant om nu zonnepanelen te kopen?
1. Een aantrekkelijk en stabiel rendement
Met de huidige lage rentes kun je je spaargeld beter in je woning investeren als je op zoek bent naar rendement op je geld. Het financiële rendement van zonnepanelen ligt tussen de 5-7%, terwijl je op dit moment op je bank amper 1% rente krijgt. Indien je nu dus voldoende spaargeld hebt dan kan het erg lucratief zijn dit geld in je woning te investeren. Tevens zijn de inkomsten van zonnepanelen erg goed te voorspellen. Het levert dus niet alleen een hoog rendement, het is ook een erg stabiel en voorspelbaar rendement. Iets wat met bijvoorbeeld aandelen niet het geval is. Heb je niet voldoende spaargeld? Dan kan een duurzaamheidslening uitkomst bieden. Dit soort leningen hebben een aantrekkelijke rente. Het rendement dat je haalt op de zonnepanelen investering is hoger dan de rente die je betaalt, daarmee is dit een interessant alternatief om te overwegen.

2. Verhoging van de woningwaarde
Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg en de Universiteit van Maastricht blijkt dat woningen met een energielabel A, tot wel tien procent meer op leveren bij verkoop dan vergelijkbare woningen met label G. Daarnaast blijkt ook dat energiezuinige woningen sneller verkocht worden. Kortom, de aanschaf van zonnepanelen is niet alleen gunstig vanwege de lagere energierekening die het met zich meebrengt, maar ook voor je woningwaarde. Dubbel rendement dus!

3. Direct minder afhankelijk van het energiebedrijf
Afhankelijk van je stroomverbruik en je beschikbare dakoppervlak, kan je met zonnepanelen vaak al gauw 50% tot 100% van je stroomverbruik dekken. Hiermee maak je jezelf minder afhankelijk van het energiebedrijf en wek je bovendien je eigen schone zonnestroom op in plaats van de grijze stroom van de fossiele energiebedrijven.

Waarom je zou kunnen wachten met zonnepanelen kopen
Sommige mensen denken dat het beter is om nog te wachten met het kopen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat ze verwachten dat over een paar jaar de zonnepanelen dubbel zo efficiënt zijn of een stuk goedkoper zijn geworden. In hoeverre lijken deze gedachten reëel? Hieronder gaan we daar wat dieper op in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu